Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kweepeer membrillo

De forse kweepeerboom bij de oude pastorie in Tiel draagt vrijwel elke zomer veel vrucht. Kweeperen, die wonderlijke vrucht met een vachtje. Een losse kweepeer kan zomaar een pond wegen. Bij de oogst en verwerking ruikt het hele huis zoet.

Met 160 kilo in de afgelopen seizoenen, geven we veel weg aan buren en passanten. Maar we proberen ook veel te bewaren. In de vorm van membrillo is kweepeer op een koele en droge plek maanden houdbaar, minstens tot de kerst. En we houden van kaas, laat dat nou mooi combineren met membrillo. Een leuk recept, want onze jonge kinderen willen de lava in de pan zien spetteren!

 

Ingrediënten
  • Kweepeer
  • Suiker (evenveel als kweepeer)

 

Voorbereiden: 20 minuten
Koken: 90 minuten

Bereidingswijze
  1. Maak de kweeperen schoon en snij ze zo in stukken dat je er later de klokhuizen nog goed uit kunt snijden.
  2. Kook ze tot je er met een vork in kunt prikken.
  3. Na afkoelen snijd je de klokhuizen er uit.
  4. Pureer het vruchtvlees.
  5. Weeg de kweepeermoes en voeg dezelfde hoeveelheid suiker toe.
  6. Goed mengen en dan in een stevige jampan met dikke bodem.
  7. Kook de massa totdat hij stevig is: bij het roeren moet de moes niet meer van de lepel of de rand druipen. Meestal kost dit een half uur.
  8. De moes gaat borrelen als lava, pas op voor je handen.
  9. Laat de massa afkoelen in een bakblik. Als het goed is, plakt de massa daarna niet meer. Wij strooien er nog wat suiker over. Je kunt de membrillo serveren in plakjes of blokjes, liefst in combinatie met goede kazen of ham en een glas port.