Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bloemkoolschotel met gehakt

Een lekkere ovenschotel met verse lokale producten. Haal de ingrediënten bij de boer en ga aan de slag!

Ingrediënten
  • 500g bloemkoolroosjes
  • 600g voorgekookte aardappelschijfjes, kant-en-klaar of zelf koken
  • 300g rundergehakt
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook,
  • fijngehakt half bosje lente-ui, in ringen gesneden
  • 300ml melk
  • 1 Groentebouillontablet
  • 50g bloem
  • 50g boter
  • 125g geraspte kaas
  • Olie om in te bakken

 

Voor het lekkerste resultaat kook je circa 640 gram aardappels met schil in licht gezouten water gaar. Afgieten en direct pellen. Volledig laten afkoelen en daarna in plakjes snijden

 

Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in. Breng een ruime pan met licht gezouten water aan de kook en kook de bloemkoolroosjes in circa 6 tot 8 minuten beetgaar (dus niet zacht). Giet de bloemkool af in een vergiet en vang 250 ml kookvocht op. Laat de bloemkool goed uitlekken (belangrijk omdat de ovenschotel anders erg nat wordt)
  2. Verhit een koekenpan met een scheutje olie en fruit de ui en knoflook totdat ze zacht, maar niet gekleurd zijn. Voeg het gehakt toe en bak rul. Breng goed op smaak met zout en peper en roer de helft van de lente-ui erdoor. Bak verder, totdat het vrijgekomen vocht verdampt is en zet het vuur uit.
  3. Verhit een kook- of sauspan met de boter en laat smelten. Voeg de bloem toe en roer circa een minuut goed met een garde, om de bloem te laten garen. Verkruimel de bouillontablet erover en voeg de melk en het opgevangen kookvocht van de bloemkool toe. Blijf goed roeren, totdat je een gladde en gebonden saus hebt. Roer de helft van de geraspte kaas erdoor, totdat deze is opgenomen en voeg dan de overige lente-ui toe. Zet het vuur uit.
  4. Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van de aardappelschijfjes, gevolgd door de bloemkool en het gehakt. Verdeel de helft van de saus erover en bedek met de overige aardappelschijfjes. Verdeel de resterende saus over de aardappels en bestrooi met de geraspte kaas.